Имаше време, когато радиостанция за ham радио имаше много циферблати и превключватели, а вероятно и доста кутии. Компютрите са променили всичко това. Някои приемо-предаватели вече имат само няколко бутона или дори са напълно контролирани от компютър. Когато едно време ham радиото може да има машина TeleType, телевизионен монитор с бавно сканиране и факс принтер за получаване на сателитни изображения, сега всичко това може да бъде на един компютър, който дори може да бъде Raspberry Pi . [F4GOH] има публикация, която ви отвежда от основите до инсталирането на всичко - от SDR до много често срещани програми за ham радио за цифрови режими, APRS, SSTV и др. 

Дори и да не сте ham любител, може би ще намерите някои интересни неща. OpenWebRX ви позволява да слушате софтуерно дефинирано радио. Можете да използвате друг софтуер за събиране на сателитни данни за времето.

Ако сте опитен потребител на Linux, няма да имате нужда от някои от ранните материали. Но ще намерите някои добри бележки за това как да използвате специфичния за ham софтуер и ще получите добър преглед на възможното.

Радиото Ham се промени много. Ако мислите за това като за хора с шумни големи радиостанции, може да се изненадате. Хобито е достатъчно голямо, за да откриете всичко - от хора, които говорят по малки радиостанции по целия свят, използвайки хибрид на радио и интернет връзка, до хора, отскачащи сигнали от Луната или използващи радио сателити.

[Дан Малоуни] говори за това как да започнете в радиото за шунка под 50 долара. След това отново може да ви трябват още $ 50 за Raspberry Pi. Разбира се, има много възможности за хакване на съоръженията .

ВЪВЕДЕНИЕ

От 2012 г. нанокомпютърът Raspberry Pi се превръща във все по-важна част от общността „направи си сам и« създател ». Увеличението на мощността на Raspberry Pi през годините предлага много интересни възможности за радиолюбителите. Всъщност, това позволява да не се монополизира трайно компютър при декодирането на кадри със софтуер като WSJT-X, FLDIGI и др ..., без да се забравя възможността за дистанционно управление на Raspberry Pi и по този начин да може да работи извън радио стаята, както аз понякога мога да направя на дивана си. Освен това този нано компютър сега се използва широко във всяка точка за достъп (DMR или D-STAR).